Bloemkool zoals iedereen het lust! Iets bite en met kaassaus en bladerdeeg uit de oven.
Eet je graag aardappelen en vlees bij de bloemkool? Maak de ovenschotel dan met kruimelgehakt en aardappelpuree ipv bladerdeeg, bijv zoals in dit recept voor zuurkoolschotel.
Ingrediënten (3 personen):
- ½ bloemkool
(ca 600 gr), in roosjes, steel in dobbelstenen
- 1 prei, in
grove ringen
- 1 ui, in halve
ringen
- 1 el tijm,
vriesdroog
- 3 el bloem
- 250 ml
groentebouillon, van blokje
- 100 gr
geraspte kaas
- Versgemalen peper
en zout
- 5 plakjes
bladerdeeg, ontdooid
- Ovenschaal,
ingevet
Bereiding:
Warm de oven voor tot 200 graden.
Breng water aan de kook en kook de bloemkool ca 5 min
voor.
Verhit een scheutje olie in een wok en bak de prei, ui en
tijm beetgaar op laag vuur. Roer de bloem erdoor, laat op laag vuur een paar
min garen. Giet de bouillon in scheutjes in de wok, zorg dat de klontjes bloem
weg zijn voordat je meer bouillon toevoegt.
Zet het vuur wat hoger om de saus aan de kook te brengen,
laat dan op zacht vuur zachtjes pruttelen. Roer de kaas en wat versgemalen
peper erdoor. Kook ca 5 min zachtjes tot er een kaassaus ontstaat.
Schep dan de bloemkool erdoor en doe alles in de ovenschaal. Dek af met het bladerdeeg. Bestrijk de bovenkant met een wat melk en maak evt. een stoomgaatje in het deeg.
Bak 20-25 min tot het deeg gaar en goudbruin is.
Tip: Kies of je een stoomgaatje maakt in het bladerdeeg
om de saus in te dikken. Ik vind het lekker om nog wat saus bij de groentes te
hebben, dus ik heb het deeg heel gelaten.
Reacties
Een reactie posten