Quiche met witlof

Witlof in een ovenschotel (zie deze recepten) kennen we allemaal. Maar als je een vegetarisch recept met witlof wil maken, dan is het lekker om een Franse kaas zoals brie te gebruiken. 

Je kunt voor het deeg bladerdeeg of hartig taartdeeg gebruiken, maar ook zelf een portie quichedeeg maken zoals in dit recept


Ingrediënten (3 personen):

- 7-8 plakjes hartig taartdeeg of 1 rol bladerdeeg

- 1-2 el paneermeel

- 4 stronken witlof, doormidden, hart eruit

- Flinke klont boter

- 2 el tijm

- 100 gr kwark

- 125 gr crème fraîche

- 3 eieren

- Zout, peper

- 150 gr brie, in lange repen

- Handvol walnoten

- Scheutje honing

Bereiding:

Verwarm de oven voor tot 180 graden.

Bekleed een quichevorm met het deeg, prik er gaatjes in en leg een vel bakpapier en bakbonen erop.

Bak de bodem 15 min voor, haal de bonen en het bakpapier weg en bak nog ca 5 min. Strooi er wat paneermeel op en zet opzij.

Verhit ondertussen de boter met de helft van de tijm in 1 of 2 koekenpannen. Leg de witlof met de snijkant onder in de gesmolten boter en bak een paar min. Giet dan water tot de bovenkant van de witlof en doe een deksel op de pan. 

Laat 10 min zachtjes koken. Laat de witlof goed uitlekken in een vergiet en laat afkoelen tot handwarm.

Meng de kwark, crèmefraîche, eieren, zout, peper en de rest van de tijm in een kom.

Leg de witlof met de snijkant boven in de quichevorm. 

Giet het eimengsel erover en verdeel de brie en walnoten erop. 

Bak 25-30 min in de oven tot het ei gestold is en het deeg gaar. Snijd in punten en sprenkel wat honing erover.


Reacties