Quichedeeg

Een basis quichedeeg, zo gemaakt van ingrediënten die je bijna altijd wel in huis hebt. Het is minder vet dan bladerdeeg en is lekker bij veel quiches.

Van deze hoeveelheid kunnen 1 grote quiche (28 cm) en ca 6 kleine quiches (8-10 cm) gemaakt worden. Ik vind het handig om deze hoeveelheid te maken omdat ik dan 1 ei nodig heb. Meestal maak ik eerst de grote quiche (bijv prei-ham quiche) en bewaar ik de rest van het deeg in de koelkast. Daarvan maak ik dan kleine quiches met restjes die ik in huis heb zoals deze mini quiches met pesto en ham of deze mini quiches met paprika en chorizo. Het aantal kleine quiches kan varieren doordat de hoeveelheid deeg dat over is varieert (dikker of dunner uitgerold bij de grote quiche).

 

Ingrediënten

- 300 gr bloem en extra bloem (om te bestuiven)

- 150 gr boter, in blokjes

- 1 ei

- Zout

- 2-3 el koud water

 

Verder:

- 1 quichevorm (28 cm ø), ingevet

- 6 vormpjes (8-10 cm ø), ingevet

 


 Bereiding:

Meng in een kom de bloem met de boter, het ei, een snuf zout en 2 eetlepels koud water tot een soepel deeg. Dit kan met de hand of met de keukenmachine (vlinder, lage stand). Voeg 1 extra eetlepel water toe als het deeg nog te droog aanvoelt. Verpak het deeg in folie en laat minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor tot 175-180 graden.

Gebruik voor de 28 cm vorm ca 300 gr deeg, de rest (ca 225) is genoeg voor de 6 kleine vormpjes.

Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot ca ½ cm dik, voor de 28 cm vorm moet de cirkel 30 cm zijn. Rol het deeg losjes om de deegroller en rol het af in de vorm. 

Prik met een vork gaatjes in de bodem.

Bak bij een natte vulling(zoals champignons) de bodem 15 min voor in de oven. 

Strooi bij een natte vulling 1-2 el paneermeel over de bodem om het vocht op te nemen. Ik doe voor de zekerheid altijd een stuk bakpapier onder de vorm voor als de vulling toch gaat lekken.

Doe de vulling naar keuze op de bodem en bak de quiche in het midden van de oven in ca 40 min goudbruin en gaar. De kleine vormpjes moeten ca 25 min in de oven.

Zet 3 of 4 (kurken) onderzetters op elkaar, zet hier voorzichtig de grote vorm op. Maak evt de rand los en laat dan de buitenring zakken. De quiche (met bodem) kan nu makkelijk op een plank gezet worden om aan te snijden.

Het deeg is goed in de koelkast te bewaren, maak bijv op dag 1 de grote quiche en op dag 2 de kleine quiches.


 

 

  

 

 


Reacties