Zaterdagochtend, het ideale moment om brood te bakken!
Ik begon met een bruin knipbrood en bakte daarna een rozijnen-krentenbrood. Het bruine brood is volgens eigen samenstelling, het rozijnenbrood is volgens het recept van Levine.
De samenstelling van het bruine brood is:
soort | gram | percentage | ||
bloem&meel 1 | Viergranenmeel | 300 | 55 | |
bloem&meel 2 | Tarwebloem | 150 | 27 | |
bloem&meel 3 | Roggemeel | 100 | 18 | |
totaal | 550 | 100 | ||
water | 368 | 67 | ||
gist | instant | 9 | 1,6 | |
zout | 9 | 1,6 | ||
Totaal broodgewicht | 936 |
De samenstelling van het rozijnen-krentenbrood is:
soort | gram | percentage | ||
bloem&meel 1 | Tarwebloem | 475 | 100 | |
totaal | 475 | 100 | ||
water | 180 | 38 | ||
gist | instant | 6 | 1,3 | |
zout | 9 | 1,9 | ||
suiker | 20 | 4 | ||
karnemelk | 120 | 25 | ||
boter | 30 | 6 | ||
eieren | 50 | 11 | ||
rozijnen/krenten | 300 | 63 | ||
Totaal broodgewicht | 890 |
Ik heb ook nog een ruime theelepel kaneel erbij gedaan (niet afgewogen). Het ei is 1 ei, maat M (niet afgewogen, maar geschat op 50 gram voor het totale broodgewicht).
Het bruine brood heb ik in mijn broodbakvorm (1,4 liter, Ikea) gebakken, omdat ik maar 1 blik in die maat heb, heb ik het rozijnenbrood in mijn slofvorm (kleinste stand) gebakken.
Ik hou de rijs- en baktijden bij in excel, zodat ik het bij een vergelijkbaar brood hetzelfde kan gaan bakken:
Tijden van het bruine brood:
min | temp | ||
kneden | 14 | ||
1e rijs | 50 | ||
doorslaan en rusten | 10 | ||
2e rijs | 50 | ||
1e oven | 1 | 230 | met stoom |
2e oven | 35 | 200 | met stoom |
totaal (min) | 160 | ||
totaal (uur) | 2,7 |
Het kneden, rijzen en vormen van dit brood doe ik net zoals het eerdere bruine brood, vandaag heb ik het brood net voordat het de oven in ging ingeknipt. Met een (schone) schaar het ik geknipt, waardoor het tijdens de ovenrijs mooi opengaat.
Tijden van het rozijnenbrood:
min | temp | ||
kneden | 16 | ||
1e rijs | 120 | ||
2e rijs | 70 | ||
1e oven | 38 | 180 | zonder stoom |
totaal (min) | 244 | ||
totaal (uur) | 4,1 |
Bij het rozijnenbrood zijn de rozijnen pas aan het einde van de kneedtijd erbij gedaan. Het rijzen en opbollen zijn gedaan zoals beschreven voor het bruine brood, en zoals Levine beschrijft. Er zit best weinig gist in, daarom zijn de rijsstappen langer dan ik voor andere broden doe. Dit brood is best plakkerig, dus het opbollen gaat wat minder strak dan je bij een gewoon brood kunt doen.
Het bruine brood was bij de lunch al klaar, voordat het rozijnenbrood afgekoeld was moesten we nog even wachten. Ik had de vorm helaas niet goed ingevet, dus er was wat brood blijven plakken, dat doet niets af aan de smaak!
Reacties
Een reactie posten