Citrus curd



Wat doe je als je nog wat citroenen, een limoen en wat mandarijnen hebt liggen die hun beste tijd hebben gehad? Een lekkere curd maken! Heerlijk op scones of ijs en lekker in slof of macarons!

Deze curd kan natuurlijk ook met alleen citroen gemaakt worden of met een andere verhouding van vruchten, net wat je hebt liggen en waar je zin in hebt.

 

Ingrediënten (voor 1-2 potjes):

- 2-3 citroenen, rasp en sap

- 1 limoen, rasp en sap

- 2 mandarijnen, 1x rasp en 2x sap

- 200 gram fijne kristalsuiker

- 125 gr ongezouten roomboter

- 2 eieren, losgeklopt

 

Bereiding:

Zeef het sap en zorg dat je ca 120-130 ml hebt, neem evt een extra citroen/ limoen/ mandarijn en pers deze uit.

Neem een pan en (glazen) schaal die je voor au bain-marie kunt gebruiken (bodem van kom raakt water in pan net niet). Breng een laagje water aan de kook in de pan. Als het kookt, dan kan het vuur lager, zodat het net kookt.

Doe de rasp, de suiker en de boter in de schaal en hang dit in de pan. Roer af en toe terwijl de boter smelt. 

 

Als alle boter gesmolten is, dan giet je al roerend het sap erbij. Roer dan ook de eieren erdoor, gebruik evt een garde als je eiwit slierten ziet.

Laat het nu au bain-marie inkoken, kijk of het water in de pan niet te hard kookt, niet meer kookt of verdampt is. Roer af en toe, roer ook de suiker van de zijkant van de schaal mee.

De curd moet flink indikken, dit kan ca 30 min duren, controleer af en toe met een lepel hoe het eraf loopt. Het zal bij het afkoelen nog wel wat indikken, maar voordat de pan uitgaat moet het de dikte van dikke yoghurt hebben. Let dus niet op de tijd, maar op de dikte van de curd.

Zeef de curd boven een schaal en laat daarin afkoelen. Als het afgekoeld is, dan kun je de curd in afsluitbare potjes doen en in de koelkast bewaren.

Met alleen citroen (4 stuks), krijg je 'echte' lemon curd, dat is natuurlijk ook lekker!

Deze citrus curd of lemon curd is lekker als vulling tussen macarons of in een slof, in een bakje yoghurt of ijs, op (geroosterd) brood, met clotted cream op scones, ...

 




 


 






Reacties