Sterbrood met pesto

Een lekker brood om op te snoepen of te delen door het als plukbrood te gebruiken en bij een kop soep te eten.

Zie ook Blog bruin brood voor meer uitleg en foto's over brood bakken. Als je 's ochtends begint met het deeg, dan heb je bij de lunch een lekker warm brood!


Ingrediënten (1 brood):

- 500 gr Amerikaans patentbloem (of andere bloem met hoog % eiwit)

- 8 gr gist, instant

- 8 gr zout

- 300 gr water, handwarm

- 5 gr fijne kristalsuiker

- 20 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur

- ca 6 el pesto, zelfgemaakt of uit een potje


Bereiding:

Maak evt eerst de pesto. Laat op kamertemperatuur staan. 

Kijk evt hier hoe je pesto maakt.

Doe bloem, gist, suiker, zout en water in de kom van de kitchenaid en kneed 7 min op stand 2. Doe dan de boter er in blokjes bij en kneed nog 6-8 min tot een soepel deeg.

Maak een bol van het deeg en doe het in een licht ingevette kom en laat ca 60 min rijzen tot het in volume verdubbeld is.

Verdeel het deeg in 3 gelijke porties (gebruik een weegschaal) en bol ze losjes op. Laat 10-15 min rusten onder een theedoek steunend op glazen. Rol met een deegroller de bollen uit tot ronde plakken van ca 25 cm doorsnede. Leg 1 plak op een bakmat of een vel bakpapier.

Besmeer de plak met pesto, leg er een plak deeg op, besmeer deze ook met pesto en leg daar de laatste plak deeg op.

Zet een glas in het midden van de bovenste plak en neem een scherp mes. Snij vanaf het glas het deeg door naar buiten. Snij het deeg eerst in vieren en dan daartussen zodat er 8 gelijke punten ontstaan. Evt kun je deze nog een keer doormidden snijden voor 16 punten.

Neem 2 punten die naast elkaar liggen in je handen. Draai deze 2 keer naar buiten toe en plak beide uiteinden aan elkaar. Doe dit tot alle punten mooi gedraaid zijn. 

 

Haal dan het glas weg. Laat onder de theedoek ca 45 rijzen.

Verwarm de oven voor tot 200 graden. Bak het brood in ca 25 min goudbruin en gaar.

Laat afkoelen op een rooster. Scheur de puntjes af en eet zo of met een kop soep!




Reacties