Salade van palmkool en komkommer

 

Ik had een paar plantjes palmkool in de tuin staan, niet genoeg voor een volledig (bij)gerecht, maar samen met komkommer heb ik er een lekkere salade van gemaakt.

Palmkool is een koolplant waarbij de bladeren aan een lange steel groeien en je vanaf onderen kunt plukken, hierdoor lijkt het met een kale steel en bovenaan blad een beetje op een palmboom. De plant is dus redelijk makkelijk in een pot te kweken, hij groeit vooral omhoog. 

De smaak is te vergelijken met boerenkool, daarom zocht ik voor recepten ook naar boerenkool. Het idee van deze salade komt uit het boek Superveg van Celia Brooks, haar recept voor 'Boerenkoolsalade met geplette komkommer' heb ik naar eigen smaak en ingrediënten aangepast.

 

Ingrediënten (2 personen):

- 50-100 gr palmkool, stengel/nerf verwijderd, grofgehakt

- ½ komkommer

- ½ tl zout

- Voor de dressing:

- 2 tl sojasaus

- 1 tl rijstazijn

- ½ tl ahornsiroop

- Snufje chilivlokken

Bereiding:

Leg de komkommer op een plank en geef er met een deegroller een paar klappen op. Draai de komkommer en herhaal. Er zijn dan wat scheurtjes in de komkommer, maar hij is niet helemaal geplet. Snij de komkommer in de lengte in kwarten en dan in stukken van ca 1 cm.

Doe de komkommer met de boerenkool en het zout in een kom, roer even en zet 10 min in de koelkast.

Maak ondertussen de dressing door de ingrediënten door elkaar te mengen in een kommetje.

Doe de groente in een vergiet en laat het even uitlekken. Doe terug in de kom en roer de dressing erdoor.

Lekker met spaghetti aglio e olio.

Deze salade kun je ook goed maken als je een restje boerenkool overhebt, bijv na het maken van boerenkoolstamppot of boerenkoolquiche


Reacties