Beenham met een glazuur van tijm en honing

Deze beenham kan goed bij een etentje met gasten gegeten worden of als je een keer zin hebt in een wat groter stuk vlees. Misschien vast een ideetje om met Kerst te maken! Je schuift het vlees tijdens het voorgerecht in de oven.

Lekker met appelcompote en/of rode kool en aardappels.

Neem een handsinaasappel voor de schil, de rest kun je zo opeten!

 

Ingrediënten (4-6 personen):

- 500-550 gr beenham (naturel)

- 1 dl honing

- 2 takjes tijm

- stukje sinaasappelschil

- ovenschaal, ingevet

 

Bereiding:

Verwarm de oven voor tot 200 graden.

 Leg de ham in de ovenschaal en snij met een scherp met ondiepe sneetjes in een ruitpatroon.

Breng op laag vuur een (steel)pannetje met de honing, tijm en sinaasappelschil aan de kook.

   

Laat 5 min trekken en verwijder dan de tijm en schil. Laat iets afkoelen.

Bestrijk het vlees royaal met de honing en zet de schaal ca 45 min in de oven. Bestrijk tussendoor nog een paar keer met de honing. Bak de ham tot het gaar is.

Controleer of de ham gaar is door een sneetje in het midden (aan de zijkant) te maken en te kijken (kleur/structuur) of de temperatuur te meten (minimaal 65 graden).

Snij in dikke plakken en serveer met aardappels en bijv rode kool of appelcompote.

Serveer je dit met Kerst of een ander etentje, pas dan het aantal plakken aan aan het aantal bijgerechten en gangen. Snij dan liever wat dunnere plakken.
 

Reacties