Rodekool met appel

Een lekker bijgerecht dat past bij een doordeweekse maaltijd, maar ook bij een wat uitgebreidere maaltijd.

Lekker met vlees (bijv hachee) en aardappels. Met de rest van de kool kun je bijv. een rode koolsalade maken.


Ingrediƫnten (4 personen):

- ½ rodekool, in smalle reepjes of grof gehakt

- 1 sjalot, zonder schil

- 4 kruidnagels

- 2 friszure appels (liefst goudrenet, anders elstar), geschild en in stukjes

- 1 plak ontbijtkoek, in blokjes

- 1 el kristalsuiker

- Peper en zout

 

Bereiding:

Neem de sjalot, snij met de punt van een scherp mes vier klein kruisjes in de sjalot en steek daar de kruidnagels in.

Doe de rode kool met de sjalot en een snufje zout in een pan en giet er zoveel water op dat het net onder staat. 

 

Doe de deksel op de pan en breng het water aan de kook. Laat op laag vuur ca 10 min koken. 

 

Voeg de appel en ontbijtkoek toe, roer even door en laat nog 10 koken op laag vuur.

Controleer of de rode kool gaar is, kook evt nog zo'n 5 min. Kijk ook hoeveel water er in de pan zit, is het te weinig, voeg een scheutje kokend water toe, is het teveel, haal de deksel van de pan om wat vocht te verdampen. Als de kool gaar is, haal de sjalot (met kruidnagels) uit de pan en breng de rode kool op smaak met suiker, peper en evt zout.


 Serveer met aardappels en vlees (bijv beenham of gevulde gehaktballen).



Reacties