Macarons

Macarons kun je prima zelf maken, ook zonder suikerthermometer. 

De ingrediënten voor een macaron heb ik vaak wel in huis. Als ik dan een keer eiwit over heb (bv na het maken van banketbakkersroom), dan is dit een goede bestemming! 


Ingrediënten (8-12 stuks):

- 150 gram poedersuiker

- 80 gram amandelmeel

- 50 gram fijne kristalsuiker

- 2 eiwitten (op kamertemperatuur)

- snuf zout

- mespunt kleurgel

Bereiding:

Haal een bakplaat uit de oven. Neem een vel bakpapier en teken op een paar cm afstand van elkaar rondjes op, bijv. met een borrelglaasje van ca 3 cm doorsnee.

 

Draai het papier om en leg op de bakplaat.

Leg een spuitzak met een rond spuitmondje (ca 1 cm) klaar. Maak een kom en garde vetvrij, bijv met een doorgesneden citroen.

Doe de eiwitten in de kom en klop ze bijna stijf, doe dan het zout en suiker erbij en klop het stijf. Zeef de poedersuiker en amandelmeel boven de kom en voeg de kleurstof toe. Spatel alles door elkaar tot het glad en glanzend is, dit kan even duren. Het mengsel moet dan als een mooi lint van de spatel aflopen.

Doe het mengsel in de spuitzak en spuit rondjes op het bakpapier, afh van de dikte kunnen er 16-24 rondjes gevuld worden.

Klop twee keer met de bakplaat op het aanrecht om de luchtbelletjes uit de macarons te slaan. Laat de bakplaat dan ca 30 min aan de lucht drogen tot er aan de bovenkant een vliesje gevormd is. Dit kun je controleren door voorzichtig met je vinger aan de bovenkant te voelen, het beslag mag niet meer plakken!

Verwarm in de 30 min de oven voor tot 140 graden. Zet de bakplaat in de oven en bak ca 20 min. Leg het bakpapier met de macarons direct op een rooster. Als de macarons afgekoeld zijn, dan laten ze makkelijk los van het bakpapier.


 

Zoek helften van gelijke grootte bij elkaar en vul ze met een vulling naar keuze. Neem bijv. lemon- of citruscurd, karamelsaus (recept komt nog) of chocoladepasta.

Bewaar de macarons in een luchtdichte doos, ongevuld tot ca een week bij kamertemperatuur of gevuld ca 3 dagen in de koelkast.

Vooraf vullen geeft een andere smaak en structuur dan als je de macarons net voor het eten vult. Beide manieren zijn lekker.


 

 

Reacties