Pompoenpitten broodjes

 

Koop je ook regelmatig pompoenpittenbroodjes bij de bakker? Je kunt ze ook heel goed maken! Lekker met kaas of bij een kop soep.

Probeer eens te variëren met de ingrediënten. Ik heb nu bijv. wat kokosrasp toegevoegd aan het brood, erg lekker. Je zou ook sinaasappelrasp of pompoenpitten aan het deeg kunnen toevoegen.

Kijk bij het recept voor bruin brood of vloerbrood voor uitgebreidere beschrijvingen over broodbakken, zoals waar je op moet letten bij het kneden en rijzen van het deeg.


Ingrediënten (9 stuks):

Bereiding:

Doe alle ingrediënten voor het deeg in de kom van een kitchenaid en kneed ca 14 min. Kneed je met de hand, reken dan op ca 20 min. 

Maak een bol van het deeg en doe het in een licht ingevette kom en dek af. Laat ca 60 min rijzen, sla het dan door en laat het rusten. Dit kan bijv op een plank met glazen ernaast met een theedoek erover.

Zet een kommetje met een scheutje melk en een kast klaar. Doe een handvol pompoenpitten in een plat bakje. Rol het deeg uit tot een vierkant van ca 25 bij 25 cm. Doordat het deeg erg elastisch is zullen de hoeken weer wat naar binnen trekken. Let op dat je niet te lang blijft rollen, soms zal het niet lukken om het echt vierkant te krijgen. 

Snijd het deeg in 9 vierkantjes van ca 8 bij 8 cm. Bestrijk elk vierkant met melk en druk even in de pompoenpitten zodat deze blijven plakken. Leg op een bakmat. 

 

Dek de broodjes af met de theedoek op glazen en laat nog ca 60 min rijzen.

Warm tijdens de tweede rijs de oven voor tot 220 graden. Zorg dat er een bakplaat net onder het midden in de oven zit (haal evt. het rooster eruit). Controleer met een vingerdruk of het deeg gerezen. Als het rustig terug veert is het goed. Kook wat water en doe dit in een ovenbestendig bakje (bijv een goedkope brownievorm). Leg de bakmat op de (hete!) bakplaat en zet het bakje water onderin de oven.

Bak 10 min met stoom, haal dan het bakje water eruit en bak nog ca 12 min. Dek evt de laatste 2-3 min af met aluminium folie.

De broodjes zijn klaar als ze hol klinken als je op de onderkant klopt.

Laat de broodjes afkoelen op een rooster. 

Lekker bij een kop pompoensoep als avondeten.







Reacties