Vormvaste koekjes (basisrecept)

 

Iedereen kent het probleem van koekjes die uitlopen in de oven! Ik heb een ideale mix van 2 soorten bloem en 2 soorten suiker gebruikt met een minimale hoeveelheid boter en ei. 

Het grote geheim van vormvaste koekjes is koelen, houd dus minimaal de koeltijd van het recept aan! Het deeg kan gerust een dag in de koelkast liggen. Verdubbel evt de hoeveelheden van het recept voor een trommel vol koekjes, want ze blijven zeker een week lekker! 

Ik heb eerder voor choc chip koekjes een lekker recept geplaatst voor koekjes die niet uitlopen, kijk hier voor het recept.


Ingrediënten (ca 20 koekjes):

- 100 gr (patent)bloem

- 100 gr Zeeuwse bloem

- 100 gr boter, in blokjes

- 50 gr witte basterdsuiker

- 50 gr (fijne) kristalsuiker

- ½ ei, losgeklopt

- ½ tl vanille-extract

- Snuf zout

 

Bereiding:

Mix de boter met de suiker met een handmixer romig. Mix het ei en de vanille erdoor.

Zeef beide soorten bloem met het zout boven de kom en spatel het erdoor, kneed heel kort met je hand tot het een egaal deeg is.

Druk het deeg tot een plak en verpak in huishoudfolie. Koel minimaal 1 uur in de koelkast.

Haal een bakplaat uit de oven en bekleed met een bakmat of bakpapier. Warm de oven voor tot 180 graden.

Rol het deeg tussen 2 vellen bakpapier uit tot 5-6 mm dikte. Steek de koekjes naar keuze uit en leg ze op de bakmat / bakpapier. 

Koel nog ca 15 min in de koelkast. Leg ook de rest van het uitgestoken deeg in de koelkast om later meer koekjes uit te steken.

Leg de bakmat met koekjes op de bakplaat en bak in ca 12 min tot ze goudbruin beginnen te kleuren. Haal de bakplaat uit de oven en laat de koekjes nog ca 5 min liggen. 

Laat de koekjes verder afkoelen op een rooster. Bewaar de koekjes enkele dagen in een koektrommel.

 

Variatie: Voeg wat citroenschil toe of vervang 1 el bloem door 1 el cacao. Deze koekjes zijn ook ideaal om te versieren met icing.

Reacties