Een heerlijk breekbrood met kruidenboter! Lekker bij een kom soep of als voorgerecht.
Door het brood in een ring te bakken, blijft het mooi in vorm. Je kunt een (verstelbare) taartring of de ring van een springvorm gebruiken. Heb je die niet of heb je een verkeerde maat voor de hoeveelheid deeg, dan kan het natuurlijk ook zonder. Kijk daarvoor ook eens bij één van deze recepten (Breekbrood met zongedroogde tomaat of Breekbrood met feta en gedroogde tomaten).
Ik koop mijn bloem en meel vaak bij Baktotaal, oa omdat er veel keuze is in goede producten. Maar je kunt ook heel goed bloem uit de supermarkt gebruiken, zoals de patentbloem van de Lidl. Deze heeft 11% eiwit (11 gr per 100 gr) en kan goed voor brood bakken gebruikt worden. Handig om te weten als je nooit online besteld of er net voor het bakken achterkomt dat je bloem op is! Kijk wel goed naar het eiwitpercentage en ga voor het hoogste dat je kunt vinden (minimaal 11%, liefst 12 of 13).
Ingrediënten (15 broodjes):
Voor het brood:
- 450 gr Patentbloem (hoog eiwit percentage)
- 6,5 gr gist
- 8 gr zout
- 8 gr suiker
- 300 gr melk
- 25 gr boter, in blokjes
Verder:
- Bakmat of bakpapier
- Taartring of springvormring van 26 cm, ingevet
- Scheutje melk of water
- Zaadjes naar keuze, bijv sesamzaadjes, pompoenpitten en/of zonnebloempitten
Voor de kruidenboter:
- 100 gr ongezouten roomboter, op kamertemeratuur
- Zeezout, gemalen
- 3 el verse kruiden (bijv bieslook en peterselie), fijngehakt
- 1 teen knoflook, geperst
- 1 tl citroenrasp, fijngehakt
Bereiding:
Begin met het brood. Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn!
Doe behalve de boter alle ingrediënten voor het brood in de kom van een keukenmachine. Kneed ca 5 min (stand 2 KitchenAid) en voeg dan de boter toe. Kneed nog ca 10 min tot de kom schoon is en het deeg goed gekneed.
Doe in een licht ingevette kom en dek af met folie of een siliconen deksel, laat minimaal 50 min rijzen.
Verdeel het deeg in 15 gelijke porties (ca 50 gr) en bol lichtjes op. Leg iets uit elkaar en dek af met een schone theedoek op glazen.
Laat ca 10 min rusten. Leg een bakmat of vel bakpapier klaar en leg daar de ingevette taartring op. Bol de broodjes strak op, leg ze in de ring en dek weer af met de theedoek. Laat ca 50 min rijzen tot een lichte vingerprik verdwijnt. Warm ondertussen de oven voor tot 220 graden en zorg dat de bakplaat in het midden van de oven zit.
Bestrijk de broodjes met een beetje melk of water en strooi wat zaadjes naar keuze erover. Druk deze iets aan zodat ze er niet af vallen.
Leg de bakmat met ring en broodjes op de hete bakplaat en bak de broodjes in ca 17 min gaar en goudbruin.
Leg het brood op een rooster en laat afkoelen.
Maak de kruidenboter door alle ingrediënten door de boter te mengen. Proef of er iets meer zout bij moet en zet tot gebruik in de koelkast.
Reacties
Een reactie posten