Ovenrisotto met pompoen

 

Er zijn in deze tijd van het jaar veel pompoenen. Ik heb een heerlijke pompoenrisotto gemaakt in de oven.

Deze risotto gaart in de oven, wil je de risotto op het fornuis maken, kijk dan eens bij naar deze risotto met prei, paprika en champignons of deze champignonrisotto of gebruik de zoekoptie bovenaan de pagina. 


Mijn risotto was na ongeveer 35 min gaar en van goede dikte, maar controleer een eerste keer na een half uur hoe de risotto is. Ik heb de eerste keer de risotto vroeger uit de oven gehaald (voor de zekerheid) en even laten indikken op het fornuis. Nu laat ik de pan 35 min in de oven.

 

Ingrediënten (4-6 personen):

- 2 sjalotjes, gesnipperd

- 1 teen knoflook, geperst

- 10-15 salieblaadjes, grof gehakt

- 350 gr risottorijst

- 1 pompoen (ca 1200 gr heel, of ca 750 gr schoon), geschild en in kleine blokjes

- 1 liter groentebouillon

- Versgemalen peper

- 25 gr boter

- 50 gr Parmezaanse kaas, geraspt

- Ovenbestendige pan, bijv. Ikea 365+ pan

Bereiding:

Haal de bakplaten uit de oven zodat er plaats is voor een pan (op het rooster op de middelste of onderste stand). Warm de oven voor tot 200 graden.

Zorg dat alles klaar staat voor de risotto, het schoonmaken van de pompoen kost tijd.

Verhit een scheutje olijfolie in de pan en fruit de  sjalot met knoflook een paar min op laag vuur. Doe de salie erbij en bak 1 min, roer dan de rijst erdoor tot het glazig is.

Voeg de pompoen en bouillon toe en breng aan de kook. Doe de deksel op de pan en zet het in de oven. Laat 35 min garen en haal uit de oven.

Roer de boter en kaas erdoor en breng op smaak met peper. Roer ca 3 min tot de risotto de goede dikte heeft. Als het toch nog wat de vochtig is, kook het dan in (zonder deksel) tot de goede dikte en de rijst gaar is.

Serveer evt met wat extra Parmezaanse kaas.


Warm de risotto een tweede dag op in de magnetron. 

Reacties