Gevulde koeken

Een zachte binnenkant, met een iets krokante buitenkant. Goed gevuld, maar met voldoende deeg eromheen. Zo hoort een gevulde koek te zijn!

Ik heb deze koeken verschillende keren gemaakt voordat ik de goede verhouding en ingrediënten gevonden had. Ik gebruik nu zeeuws bloem en melkpoeder in het deeg, dit zorgt ervoor dat het bros blijft en niet uitloopt tijdens het bakken. 


Ingrediënten (7 kleine gevulde koeken):

Voor het deeg:

- 25 gr ei, geklutst

- 50 gr witte basterdsuiker

- 100 gr roomboter

- 70 gr (patent)bloem

- 70 gr zeeuws bloem

- 10 gr melkpoeder (bv van Elk)

- Snuf zout

- 1 tl citroenrasp

 

Verder:

- 1/4 portie spijs (zie hier)

- Ca 1/2 ei (rest van deeg), voor spijs en bestrijken

- 7 halve amandelen

 

Bereiding:

Maak een dag eerder de spijs volgens dit recept. Gebruik evt een bullit of vijzel vanwege de kleine hoeveelheid. Laat in de koelkast rusten tot gebruik. Je kunt ook de volledige portie maken en de rest in de koelkast bewaren.

Mix voor het deeg de boter en suiker romig met keukenmachine of (staande) mixer. Voeg het ei en citroenrasp toe en mix kort tot het erdoor zit. Voeg bloem, melkpoeder en zout toe en mix tot het gemengd is. Mix niet te lang!

Verpak het deeg in vershoudfolie en leg voor minstens 1 uur in de koelkast.

Haal een bakplaat uit de oven en bekleed met bakpapier. Verwarm de oven voor tot 220 graden.

Meng de spijs met ca 2 el ei, maak het niet te dun.

Rol het deeg tussen 2 vellen bakpapier uit tot 3-4 mm dik. Haal regelmatig het bakpapier los van het deeg en draai de plak om. Steek 12 rondjes van ca 6 cm uit en leg 6 rondjes op de bakplaat. 

Leg een hoopje spijs in het midden (laat 1/2 cm van de rand vrij). Leg een rondje deeg erboven op en druk voorzichtig aan.

Rol het resterende deeg nog een keer uit en steek nog 2 rondjes deeg uit. Leg weer 1 rondje op de bakplaat, doe er spijs op een bedek met het andere rondje.

Druk van alle koeken de randen aan met een vork. Bestrijk met ei, druk een halve amandel in het midden en bestrijk nog een keer met ei.

Bak de koeken in ca 13 min goudbruin en gaar. Laat ze eerst 5 min afkoelen op de bakplaat en dan verder op een rooster.

Bewaar de koeken in een luchtdichte doos. Ze zijn een paar dagen lekker!

 

Reacties