Fondant cupcakes

 


Voor een cake/taart verkoop (Villa Joep spinning-actie) heb ik veel cupcakes met fondant gebakken. Omdat het om zo'n 30 cupcakes ging heb ik eerst een 'proefversie' gemaakt. Ik had nog wat zwarte, witte en blauwe fondant, dus de pinguïns en lieveheersbeestjes zijn in deze kleuren. Vooral bij de pinguïns was het wat uitproberen, welke voetjes en welke stand.

Voor het echte bakken heb ik de mix per 12 gemaakt, zodat de cake mix luchtiger blijft. Ik had wel alle ingrediënten (op kamertemperatuur) klaargezet. Twee keer een heel recept (2x 12 stuks) en 1x een half recept (6 stuks).

Ondertussen kreeg ik gelukkig hulp bij het maken van de fondant figuurtjes. Voor de figuurtjes is de fondant uitgestoken met een klein glazen bakje voor de grote rondjes en de pinguïnhoedjes, spuitmondje voor de kleine rondjes (ogen en stippen lieveheersbeestjes) en een hart uitsteker. De voetjes, neusjes, oogjes en bolletje op de muts zijn met de hand gevormd.




Ingrediënten (voor 12 stuks):

Voor de cupcakes:

- 180 gram zelfrijzend bakmeel

- 180 gram boter 

- 140 gram suiker

- 4 eieren

- 1 zakje vanillesuiker

- snufje zout

- muffinvorm

- 12 cupcake papiertjes 

 

Voor de versiering:

- Witte chocoladepasta

- Fondant

- Eetbare lijm (te koop bij bakwinkel) of water


Bereiding:

Warm de oven voor tot 175 graden. Zet het muffinblik klaar en doe er papiertjes in.

Laat de boter en eieren op kamertemperatuur komen. Doe het zout op het afgewogen bakmeel.

Mix in een kom de boter met de suiker en vanillesuiker. Het moet een egaal, romig mengsel worden. Voeg dan de eieren 1 voor 1 toe, voeg de volgende pas toe als het vorige erdoor gemixt is.

Voeg rustig het bakmeel toe. Zet de mixer even uit, voeg wat toe en mix dit er weer door tot alles erdoor zit.

Schep het beslag (bijv met een juslepel) in de cakevormpjes en zet ze direct in de oven. Bak ze in ca 20 min gaar. Test met een houten prikkertje of ze gaar zijn (het moet er droog uit komen).

Laat de cakes volledig afkoelen op een rooster.

Maak ondertussen de fondant versieringen. De losse onderdelen kunnen met eetbare lijm op elkaar geplakt worden. Als het grote stukken zijn, dan blijft het ook met water plakken, maar voor kleine dingen (bv oogjes) is de eetbare lijm erg handig. Maak evt een papje van poedersuiker en een beetje water.

Smeer een laagje chocoladepasta op de cupcake, dit is de 'lijm' en werkt goed omdat de cupcake niet mooi glad van boven is. Druk de fondantversiering op de pasta en laat dit even uitharden aan de lucht.

 



 Bewaar tot gebruik in luchtdichte dozen. Het hoeft niet in de koelkast omdat er chocoladepasta gebruikt is ipv bijvoorbeeld botercrème. Zo is het handiger bewaren en makkelijker meenemen!



 


Reacties