(Red velvet - ) Schaakbordkoekjes

 



Deze koekjes zien er leuk uit, zijn makkelijk mee te nemen èn erg lekker! Het maken kost misschien wat meer tijd dan andere koekjes omdat er 2 koelstappen van een uur in zitten.

 

Ingrediënten (ruim 30 koekjes):

Voor het deeg:

- 225 gr boter, zacht

- 140 gr witte basterdsuiker

- 1 ei, gesplitst

- 2 tl vanillearoma

- 280 gr bloem

- snufje zout

 

Voor het witte deeg:

- 1 el sinaasappelschil, fijngeraspt

- 1 tl gemberpoeder

 

Voor het rode / bruine deeg:

- 1 el cacao

- evt ca 2 tl rode kleurstof, bv icing color pasta (voor de red velvet)

Als er veel koekjes gebakken worden, dan is het handig om het recept te verdubbelen en het witte en bruine deeg apart te maken.

 

 

Bereiding:

Mix de boter en de suiker romig, dit kan met de vlinder in de kitchenaid of een handmixer. Voeg het eidooier en het vanillearoma toe en mix nog even. Voeg de bloem met het zout toe en roer of mix tot alle ingrediënten gemengd zijn. 

Haal de helft van het deeg uit de kom. Roer de sinaasappelrasp en gember door 1 helft en de cacao (gezeefd) en rode kleurstof door de andere helft. Maak van elk deeg een rol van ca 15 cm en druk dan de zijkanten plat zodat een blok van ca 5 cm hoog ontstaat. Als je meer van 1 deeg hebt, hou dan wel dezelfde hoogte en breedte aan. Wikkel het deeg in huishoudfolie en laat ongeveer een uur in de koelkast rusten.

Snijd de deegblokken in de lengte in 3 repen, doe dit ook in de hoogte, zodat er per kleur 9 repen ontstaan. Leg deze afwisselend rood-wit -rood, wit-rood-wit, etc naast elkaar en zet het eiwit en een kwastje klaar.

Bestrijk de repen met eiwit en druk ze afwisselend van kleur op elkaar zodat er een groot blok ontstaat van 9 repen.

Pak beide blokken in in huishoudfolie en laat ze ongeveer een uur in de koelkast rusten. 

Haal de bakplaat uit de oven en bedek met een siliconen matje of bakpapier. Warm de oven voor tot 190 graden.

Haal 1 blok deeg uit de koelkast en snijd er plakjes van 4-5 mm dik van. Leg deze met wat afstand tussen de koekjes op de bakplaat.Bak de koekjes 12-15 min tot de randjes iets goudbruin worden (dit is bij het witte deeg te zien). Laat ze 5-10 min op de bakplaat afkoelen en leg ze daarna op een rooster. 

Snijd en bak dan de andere reep en evt deeg dat van 1 kleur over was.



 

Als de koekjes volledig afgekoeld zijn, dan kunnen ze in een luchtdichte doos bewaard worden.









Reacties

  1. Uitgeprobeerd met paarse levensmiddelen verf...we vonden ze allemaal erg lekker..zo mooi als op de fotos waren ze niet allemaal, maar wel lekker. Helen

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten