Tartelettes met karamel en chocola

 

Ik heb voor mijn cadeaubonnen van Bouwhuis baktotaal oa kleine bakvormpjes gekocht, van 8 cm en van 7 cm. Deze tartelettes met karamel en chocola zijn een goede gelegenheid om ermee te bakken. 

 

Er zijn veel verschillende recepten voor tartelettes en diverse vullingen te vinden op internet. Ik heb voor de tartelettes het recept van Heel Holland Bakt als uitgangspunt gebruikt, voor de karamel- en chocolavulling gebruikte ik dit recept van Culy.


Ingrediënten (6 stuks):

Voor het deeg:

- 125 gr bloem

- 25 gr amandelmeel

- 50 gr poedersuiker

- ½ tl zout

- 67 gr boter

- ½ ei (losgeklopt) = 25 gr

 

Voor de karamel:

- 150 gram suiker

- 60 ml water

- 60 ml slagroom (op kamertemperatuur)

- 35 gram boter (op kamertemperatuur)

- Snufje zeezout


Voor de chocola:

- 80 gram pure chocolade

- 80 ml slagroom

- Zeezout

 

Verder:

- 6 bakringen (7-8 cm)

- Bakbonen

 

Bereiding:

Begin met het deeg te maken, als deze ongeveer afgekoeld is, dan kan de karamel gemaakt worden. Terwijl deze opstijft in de tartelettes kan de chocola gemaakt worden.

Maak het deeg:

Leg een stukje huishoudfolie klaar om het deeg in te verpakken.

Zeef de bloem met poedersuiker, amandelmeel en zout boven een kom en meng even. Voeg de koude (!) boter toe en wrijf het met je vingertoppen tot een deeg. Het blijft heel korrelig. Voeg het ei toe en kneed alles kort tot het goed gemengd is. Ga niet te lang door! Doe het deeg in de huishoudfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Warm de oven voor tot 180 graden. Beboter de tartelette vormpjes en zet ze op bakpapier. Knip rondjes bakpapier om straks op het deeg te leggen om de bakbonen op te doen.

Rol het deeg uit op een plank met een vel bakpapier erop tot ca 3-4 mm. Steek rondjes uit, of met de tartelette vorm of met een grotere cirkel. Leg dit op de bodem van het vormpje en snij een stukje deeg voor de randjes. Druk het deeg goed in het vormpje en tegen de rand.

Prik met een vork gaatjes in de bodem, doe het bakpapier rondje erop en leg er wat bakbonen op.


 Bak eerst 15 min in de oven, haal dan (met een lepel) de bakbonen en het bakpapier eruit en bak ze nog 5 min.

Laat afkoelen op een rooster.

 

Maak de karamel:

Doe de suiker met het water in een (steel)pan en breng het aan de kook. Laat het rustig koken, roer niet!

 Als de karamel amber kleurt, haal dan de pan van het vuur en voeg de slagroom toe. Zet het weer op het vuur en roer goed door. Blijf dit 2 minuten doen en haal dan de pan weer van het vuur. Voeg de boter en het zout toe en roer goed door.

Laat iets afkoelen en schep het dan (met een juslepel) op de tartelettes.

 Zet de tartelettes even in de koelkast om de karamel op te laten stijven.

 

Maak de chocola:

Hak de chocola in stukken. Doe in een (hittebestendige) kom.

Doe de slagroom in een (steel)pan en breng aan de kook. Giet over de chocola en roer goed door.

Laat iets afkoelen en haal de tartelettes uit de koelkast. Schep de chocola (met een juslepel) op de caramel. 

 

Zet ze weer in de koelkast om de chocola te laten opstijven.

Bestrooi met wat zeezout.




Reacties