Erwtensoep

 


 Het moet even koken, maar dan heb je een lekkere pan soep voor twee dagen! 

Ingrediënten (4-6 personen):

- 500 gr spliterwten, afgespoeld met koud water

- 3 laurierbladeren

- 1,5 runderbouillonblokje

- 2 liter water

- 1 kleine of een halve knolselderij, in blokjes van ca 1 cm

- 1 grote wortel, in blokjes

- 1 grote prei, in halve ringen

- 1 grote ui, grofgesnipperd

- ca 350 gr krabbetjes  

- paar takjes bladselderij, blaadjes fijngesneden

- 250-300 gr rookworst, in plakjes

- evt zout en peper


Ik heb nu ribkarbonade gebruikt, omdat de krabbetjes niet verkrijgbaar waren, dit smaakt ook goed.

Bereiding:

Doe de erwten met laurier, krabbetjes en bouillonblokje met het water in een grote pan en breng aan de kook met de deksel op de pan.

Laat zachtjes koken, schep ondertussen het schuim af. Haal na ca 1 uur de laurierbladeren en het vlees uit de pan en snij het vlees van het bot en snij het in stukjes. Pureer kort met een staafmixer, het hoeft niet helemaal glad te worden.

Doe het vlees weer terug in de pan en voeg de groentes en selderij toe. Laat nog minimaal 25 min zachtjes koken met de deksel op de pan, roer af en toe. Het kan heel goed nog een uur koken.

Kijk of de soep de goede dikte heeft, voeg evt wat kokend water toe of laat het zonder deksel even inkoken. Breng de soep evt op smaak met wat peper en zout en doe de rookworst erbij. Laat nog kort doorwarmen.

Lekker met een plakje roggebrood met katenspek, met versgebakken brood of gewoon zo.


Reacties