Spekkoek

 

Dit is een recept waar je de tijd voor moet nemen. Elk laagje moet kort in de oven gebakken worden, dus je bent bijna de hele tijd erbij. Maar dat is het zeker waard! 

Het oorspronkelijke recept is van 24 kitchen.

 

Ingrediënten:

- 8  eiwitten

- 250 g poedersuiker

- 250 g boter

- 10  eidooiers

- 125 g bloem

- 1 vanillestokje

- 1 el speculaaskruiden

- 2 tl kaneelpoeder

- 1 tl nootmuskaat

- 1 tl kruidnagelpoeder

- 0.5 tl kardemompoeder

- boter om in te vetten

- bakpapier

- springvorm of ovenschaal van ca 18 cm

 

Ik vind het handig om het in een glazen ovenschaal te maken, zo kun je vanaf de zijkant de laagjes goed zien.


Bereiding:

Verwarm de oven voor tot 160 graden bovenwarmte of de bovengrill. Ik heb de kleinste grillstand met temperatuur op I gebruikt. Vet een ovenschaal in en bekleed de bodem met bakpapier (zo kun je de zijkant van de spekkoek nog goed zien).

Klop de eiwitten met 1 el poedersuiker luchtig. Roer de boter met de rest van de poedersuiker glad, meng één voor één de eidooiers erdoor en meng circa 10 minuten door. Spatel eerst het eiwitschuim en vervolgens de bloem erdoor. Halveer het vanillestokje in de lengte, schaap het merg eruit en spatel door het beslag. Verdeel het beslag in twee gelijke delen. Meng de rest van de specerijen door één deel van het beslag.

Verdeel 2 lepels wit beslag over de bodem. Bak eerst 10 minuten, giet of schep de volgende laag van het andere beslag erop. Zet het weer terug in de oven en bak 8-10 minuten. Ga zo door tot het beslag op is.

Zorg dat het dunne laagjes zijn en dat ze goed verdeeld zijn over de vorige laag.

 Laat afkoelen en haal dan uit de vorm. Snij kleine puntjes, want het is erg machtig.



 

 


Reacties

Een reactie posten