Aspergetaart met gerookte zalm

 

In het aspergeseizoen moet ik iets met asperges maken! Ik heb deze keer een taartje van asperges met gerookte zalm van filodeeg gemaakt.

Deze hoeveelheid is voor ruim 1 persoon, het kwart quiche dat overblijft is de dag erna heerlijk bij de lunch. Als je het met twee personen eet, dan kun je er een salade bij eten of een aspergesoep (gemaakt van de schillen) vooraf eten.


Ingrediënten (1,5 persoon):

- 3 grote vellen filodeeg

- 500 gr witte asperges

- 50-100 gr gerookte zalm, in reepjes

- 3 eieren

- 80 gr kwark

- Paar takjes peterselie, fijngehakt

- Peper en zout

- Olijfolie

- Ovenschaal van ca 25x15 cm, ingevet

Bereiding:

Haal de verpakking van het filodeeg een half uur voor gebruik uit de koelkast, laat nog dicht. Verwarm de oven voor tot 180 graden. Bekleed de ingevette ovenschaal met bakpapier.

Schil de asperges en verwijder de onderste paar centimeter. Kook de asperges in 5 min beetgaar en laat ze goed uitlekken op keukenpapier. Klop de eieren los met de kwark en breng het op smaak met flink wat peper en zout. Roer de peterselie erdoor. 

Doe een scheutje olijfolie in een bakje. Neem een stuk filodeeg en bestrijk deze dun met olijfolie en schik het in de bakvorm. Herhaal dit met de andere vellen en schik ze eroverheen. Zorg dat het aan de randen omhoog staat.

Leg de asperges naast elkaar op het deeg en verdeel de reepjes zalm erover.

Giet het ei-mengsel over de asperges en vouw de randjes van het deeg wat naar binnen. Bestrijk dit deeg ook met wat olijfolie en zet de schaal in de oven.

Bak de taart in ca 25 min gaar en goudbruin. Controleer na 20 min of de taart niet te donker wordt, dek evt af met aluminiumfolie.


 

 


Reacties