Kwarkbroodjes

Een lekker broodje voor bij de lunch of gewoon tussendoor. Ik maak 2 varianten, de helft van de kwarkbroodjes met abrikozen en de andere helft met abrikozen en hazelnoten. Smaken verschillen....

Ik heb grotendeels het recept voor kwarkbroodjes van Baktotaal Bouwhuis aangehouden.


Ingrediƫnten (16 stuks):

- 520 gr (Amerikaans) patentbloem 

- 200 gr magere kwark

- 40 gr suiker

- 7 gr zout

- 2 eieren, op kamertemperatuur

- 100 gr water, handwarm

- 9 gram gist, instant

- 50 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur

- 100 gr gedroogde abrikozen, in blokjes

- evt ca 15 gr hazelnoten, in stukjes

- melk, voor het bestrijken

Bereiding:

Zorg dat alle ingrediƫnten (eieren, kwark, boter) op tijd uit de koelkast gehaald zijn, zodat ze op kamertemperatuur zijn. Zet alles klaar, zodat je niet met deeghanden kasten moet open maken!


Klop de eieren los in een kom en roer de kwark erdoor. 

Doe bloem, suiker, gist, zout en water in een mengkom. Meng zo'n 3 min, voeg dan het eimengsel toe. Kneed nog ca 8 min (stand 2, kitchenaid), voeg dan de boter in blokjes en de gedroogde abrikozen toe en kneed nog 3-5 min tot het een mooi soepel deeg is.

Doe het deeg in een licht ingevette kom, dek af en laat ca 1 uur rijzen. Doe dit evt in 2 delen, waarbij door 1 helft deeg wat hazelnoten gemengd zijn.

Verdeel het deeg in 16 gelijke porties (totaal gewicht / 16 porties is ca 70 gr per stuk) en bol ze op. Zorg bij het opbollen dat er geen abrikoos of hazelnoot aan de buitenkant zit. Leg op een bakmat of bakpapier. 

Laat ca 20 min afgedekt rijzen en warm ondertussen de oven voor tot 190 graden.

Bestrijk de broodjes met een kwastje met melk, leg de bakmat op de (hete) bakplaat en bak ze in ca 25 min goudbruin en gaar.





Reacties