Tijgerbrood

 

Een tijgerbrood is erg lekker om zelf te maken. Ik vind het erg lekker op een (melk)witbrood, maar het kan ook op bruin brood of volkoren brood. 

Gebruik voor het tijgerpapje rijstebloem. Dit kun je kopen bij een molen of online bij bijv. Bouwhuis, het rijstebloem van de babyvoeding is niet geschikt voor tijgerbrood.

Ik heb dit brood al een aantal keren gemaakt en het blijft favoriet voor een lekker brood in het weekend! 


Ingrediënten:

Voor het brood:

- 550 gr tarwebloem, bv Amerikaans patentbloem

- 10 gr gist

- 10 gr zout

- 375 gr melk, op kamertemperatuur

- 35 gr boter, op kamertemperatuur

Voor het papje:

- 70 gr rijstebloem

- 60-75 gr water, op kamertemperatuur

- 3 gr gist

- Snuf zout

- 4 gr (fijne kristal)suiker

- 3 gr zonnebloemolie

Bereiding:

Doe, behalve de boter, de ingrediënten voor het brood in de kom van de kitchenaid en kneed het op stand twee. Voeg na ca 5 min de boter in blokjes erbij en kneed tot een soepel deeg. Dit zal in totaal ca 12 min zijn.

Maak er een bol van en laat afgedekt in een licht ingevette kom ca 30 min rijzen.

Maak tijdens deze eerste rijs het tijgerpapje. Doe alle ingrediënten in een kom en roer goed door. Begin evt met ca 80% van het water en voeg de rest toe als het papje te dik is. Laat afgedekt rijzen.

Kiep de kom van het brooddeeg om boven een plank en druk de lucht uit het brood. Maak er weer een bol van en laat afgedekt nog ca 20 min rijzen.

Vorm dan het brood in de gewenste vorm, bijv een busbrood. Laat (in de vorm) 20 min rijzen.

Roer de lucht uit het tijgerpapje en laat zet weer afgedekt weg.

Warm de oven voor tot 200 graden.

Roer de pap net voor gebruik nog een keer door en breng het in een dikke laag op het brood. Veeg niet teveel. De tijgerpap kan met een kwast, lepel of spuitzak op het brood aangebracht worden. Ik giet het erover en verdeel het een beetje met een kwast. Je hebt waarschijnlijk niet het hele papje nodig.

Dek het brood af (theedoek op glazen) en laat nog ca 10 min staan. Bak het brood dan in ca 35 min gaar en goudbruin in de oven.

Varieer met de dikte van de tijgerpap, door meer water te gebruiken krijg je kleinere 'vlekken'. Ik heb op de foto bovenaan dit blog ongeveer gelijke delen water en rijstebloem gebruikt. Op de andere foto's heb ik 60 gram water op 70 gram rijstebloem gebruikt. Dit geeft (lekkere!) dikke stukken korst. 

Je kunt ook bolletjes maken met een tijgerkorst. Maak bolletjes volgens je favoriete recept, zorg dat het papje niet te dik is en bestrijk de bolletjes met een laagje tijgerpap. Bak bolletjes van ca 70 gram in 20 min bij 200 graden gaar en goudbruin.



Reacties