Mini-appeltaartjes met spijs

 

Deze mini appeltaartjes zijn erg lekker en makkelijk als je (per persoon) wilt variëren met de vulling. Ik vind ze het lekkerst met spijs, rozijnen, krenten en noten, maar laat gerust bij een paar taartjes de spijs of noten weg.

Deze taart heeft een 'donker' deeg met bruine suiker en kaneel, wil je gewoon deeg, gebruik dan het deeg van deze appeltaart in de muffinvorm. 


Ingrediënten (12 stuks):

Voor het deeg:

- 225 gr zelfrijzend bakmeel

- 110 gr bruine basterdsuiker

- 150 gr boter, op kamertemperatuur

- 20 gr ei, losgeklopt (rest voor spijs)

- 1 tl kaneel

- Snufje zout


 Voor de spijs:

- 75 gr amandelmeel

- 75 gr fijne kristalsuiker

- 2-3 el water

- Net voor gebruik: 1-2 el ei, losgeklopt (rest voor deeg)

 

Voor de vulling:

- 2 appels (bv elstar of jonagold), in blokjes

- 20 gr rozijnen

- 10 gr krenten

- 1 ½ el kaneel

- 1 el custard

- 1 el (fijne) kristalsuiker

- Evt handjevol noten


Verder:

- muffinvorm met 12 holtes, ingevet, 2 strookjes bakpapier in de holte

- Ronde uitsteker (of bakje) van ca 9 cm doorsnee

 

Bereiding:

Maak het deeg en de spijs (een dag) van tevoren:

Doe de ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed (met de hand) tot alles goed gemengd is. Verpak in huishoudfolie en laat minimaal 1 uur in de koelkast rusten.

Meng voor de spijs de suiker en amandelmeel met de citroenrasp bijv in de keuken machine, voeg dan wat water toe tot een gladde, stevige massa ontstaat. Leg in de koelkast tot gebruik.

 

Warm de oven voor tot 180 graden.

Haal het deeg en de spijs uit de koelkast. Meng 1-2 el ei door de spijs om het wat soepeler te maken.

Week de krenten en rozijnen even in kokend water en laat ze uitlekken. Doe deze samen met de rest van de ingrediënten voor de vulling in een kom en meng alles goed door elkaar. Laat even staan om de smaken door te laten trekken.

Rol het deeg uit tot een paar mm dikte. Steek rondjes met ca 9 cm doorsnee uit en leg die in de muffinvorm. Rol evt eerst de helft van het deeg uit, rol de restjes samen weer uit.

Doe in elke holte een laagje spijs op het deeg. 

Verdeel hier de appelvulling over. Bak de muffins in ca 25 gaar. Laat in de vorm afkoelen.


 

Reacties