Baklava

 

Deze baklava is een heerlijke zoete lekkernij van filodeeg gevuld met pistache- en pecannoten. Lekker als hapje of om met Eid-al-fitr (suikerfeest) te delen.

Baklava is ideaal om te maken als je filodeeg overhoudt van een ander gerecht. Pas de maat van je bakvorm aan aan de hoeveelheid filodeeg. Ik heb voor deze 10x10 vorm 2 vellen filodeeg gebruikt, gebruik liever teveel dan te weinig laagjes deeg!


Bereiding (6 stuks):

- 2 vellen filodeeg, ca 30 min op kamertemperatuuur

- Ca 25 gr boter, gesmolten

- Vierkante of rechthoekige bakvorm (bv 10x10 cm), bekleed met bakpapier

 

- Voor de vulling:

- 75 gr pistachenoten + extra voor topping, alles fijngehakt

- 50 gr pecannoten, fijngehakt

- 30 gr honing

- ½ tl kaneel

- 2 peulen kardemon, gevijzeld

 

- Voor de siroop:

- 40 gr witte basterdsuiker

- 30 ml water

- 1 tl honing

- 1 tl sinaasappelrasp, fijngehakt

Bereiding:

Warm de oven voor tot 180 graden.

Meng de noten met de honing en specerijen. 

Knip (!) het filodeeg in stukken zo groot als de bakvorm, voor een 10x10 vorm bv 18 stukken. Leg 1 vel in de vorm, besmeer licht met boter en herhaal dit tot er 4 laagjes deeg inzitten. 

Verdeel een dun laagje vulling over het deeg en leg daar 1 vel deeg op, ga zo door tot de vulling op is. Leg bovenop de resterende lagen (4-6) deeg, telkens besmeerd met wat boter. 


Snijd de baklava met een scherp mes in stukken. Zet de vorm in de oven en bak 35 min tot het goudbruin en krokant is.

Maak ondertussen de suikersiroop door in een kleine pan het water met suiker, honing en sinaasappel te verwarmen tot de suiker opgelost is. Roer goed door.

Giet de siroop direct na het bakken over de baklava en bestrooi met fijngehakte pistachenootjes. Laat afkoelen voor je de stukjes serveert.

Tip: Als de noten met de hakmolen van de keukenmachine gemalen worden, maal dan niet te lang. De noten moeten droog blijven.


Reacties