Tarte tatin met asperges en courgette

 

Voor de swiepswoepswap van mei mocht ik wat maken van Elisabeth. Op haar site heeft ze naast hele persoonlijke verhalen ook veel lekkere recepten. Ik koos de tarte tatin met witte asperges om daar mijn eigen versie van te maken.  

Ik heb de geitenkaas en gorgonzola vervangen door cheddar en belegen kaas om de smaak van de groenten beter te laten uitkomen. Ook heb ik een snellere versie van de tomatensaus gemaakt (al lijkt me de saus van Elisabeth wel erg lekker!).


Ingrediënten (2-3 personen):

- 1 rol bladerdeeg, koelvers

- 500 gr witte asperges

- 1 courgette, in de lengte in plakken van 3-4 mm gesneden

- 1 klein blikje tomatenpuree

- 1 sjalot, fijngesneden

- 1 teen knoflook, geperst

- 1 el balsamico azijn

- Handvol basilicum, gescheurd

- Zout en peper

- 100 gr geraspte kaas, bijv cheddar en belegen kaas

- 1 ei, losgeklopt

- Ovenschaal (ca 20x30 cm), ingevet

 


Bereiding:

Verwarm de oven voor tot 185 graden.

Schil de asperges en snijd de onderste paar cm af (gebruik dit evt in een soep). Kook de asperges 7 min en haal ze uit de pan. Bewaar wat kookvocht voor de saus.

Verhit ondertussen een scheutje olie in de wok, fruit sjalot, knoflook en tomatenpuree. Roer de balsamicoazijn en basilicum erdoor en breng op smaak met wat zout en peper. Voeg de plakken courgette toe (evt doormidden om in de pan te passen) en ca 100 ml kookvocht van de asperges (of heet water).

Bak tot de courgettes beetgaar zijn, draai de courgettes af en toe om.

Leg de asperges in de ovenschaal. Verdeel de courgette met tomatensaus erover en strooi de kaas erover.

Leg het bladerdeeg over de groenten en stop aan de randen in. Snijd evt deeg wat teveel is af. Bestrijk de bovenkant met het ei, leg de restanten deeg er in vormpjes op en bestrijk nogmaals.

Bak de tarte tatin in ca 30 min gaar en goudbruin.

Leg een plank op de ovenschaal en draai voorzichtig om. Serveer in punten.

Serveer evt met een salade of (asperge)soep als je het met 3 personen eet.

 


Reacties