Worteltaart ( carrot cake )

 

Heb je nog nooit een worteltaart ( carrot cake ) gegeten, omdat je denkt dat het naar wortel smaakt? Probeer dit recept eens! Kruidig door de specerijen en fris-zoet door de topping van Monchou, poedersuiker en citrusrasp.

Ik heb deze keer 2 kleine springvormen van 12 cm doorsnede en 4 cupcake vormpjes gebruikt. Eén taartje voor ons en één taartje om aan een ander te geven.

Het kan ook in 1 springvorm van ca 20 cm of een vierkante vorm van ca 16x16 cm. Verleng de oventijd met ca 10 min.


Ingrediënten (10-12 personen):

Voor de taart:

- 3 eieren, op kamertemperatuur

- 150 ml zonnebloemolie

- 100 gr witte basterdsuiker

- 1 zakje vanillesuiker

- 100 gr bloem

- 75 gr amandelmeel

- 12 gr bakpoeder

- 200 gr wortel, fijn geraspt

- 1 tl kardemonpoeder

- 1 tl kaneel

- 1 tl gemberpoeder

- ½ tl nootmuskaat

- Snuf zout

- 2 springvormen van 12-14 cm, met bakpapier, zijkanten ingevet

Voor de topping:

- 100 gr Monchou

- 50 gr ongezouten roomboter

- 100 gr poedersuiker

- ½ tl vanillearoma

- ½ el citroen- of sinaasappelrasp


Bereiding:

Verwarm de oven voor tot 175 graden. Zorg dat alles klaar staat.

Doe de eieren met de suikers in een kom en mix ca 5 min (handmixer of standmixer met vlinder) op hoge snelheid tot het romig en luchtig is. Giet de olie erbij en mix nog even.

Roer in een andere kom de bloem met het amandelmeel en de specerijen.

Zet de mixer lager en doe het bloemmengsel en de wortels erbij. Mix nog kort en giet het beslag in de vormen.

Bak de kleine springvormen in ca 35 min gaar. Controleer met een sateprikker, deze moet droog uit de taart komen.

Laat 15 min afkoelen in de vorm en dan verder op een rooster.

 

Maak de topping door alle ingrediënten te mixen (handmixer of standmixer met vlinder). Begin op lage snelheid tot de poedersuiker niet meer stuift en zet hem dan hoog. Mix 5-10 min tot het een egaal en glanzend mengsel is. Schep met een lepel wat topping op de worteltaart en verdeel het met een palletmes of spatel.

Serveer in punten of bewaar in de koelkast en eet 1-2 dagen later.

 

Tip: Zet een paar (siliconen) muffinvormpjes klaar, hierin kun je wat cakebeslag doen als de springvormen vol zijn.

Bak deze ca 20 min in de oven.

 


Reacties