Zachte bruine bolletjes

Haal je weleens een zak met zachte bruine bolletjes? Je kunt ze heel makkelijk zelf maken! Kneed het deeg in een keukenmachine (bv Kitchenaid), laat het rijzen en bak ze af. 

Om de bolletjes een zachte korst te geven, bestrijk je ze direct na het bakken met gesmolten boter.


Ingrediënten (8 stuks):

Voor het deeg:

- 250 gr bloem, bijv Amerikaans patent

- 250 gr volkoren tarwemeel

- 300 gr melk, kamertemperatuur

- 9 gr gist

- 9 gr zout

- 9 gr suiker

- 50 gr ei, op kamertemperatuur

- 50 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur

 

Verder:

- Klontje boter, gesmolten, voor bestrijken

Bereiding:

Doe de ingrediënten voor het deeg op de boter na in de kom van de Kitchenaid en kneed ca 5 min op stand 2. Voeg de boter toe en kneed verder tot het deeg goed is (ca 14 min totaal, de kom moet schoon worden).

Laat het deeg afgedekt in een licht ingevette kom een uur rijzen.

Sla het deeg door en verdeel het in 8 porties van ca 120 gr. Bol losjes op en laat rusten onder een theedoek op glazen. Bol de broodjes strak op, leg op een bakmat en laat nog 35 min rijzen. 

Test of het deeg door te kijken of een vingerafdruk rustig weg gaat, het is dan goed. Verwarm ondertussen de oven voor tot 230 graden, zorg dat de bakplaat net onder het midden zit (haal evt het rooster eruit).

Bak de broodjes in ca 16 min gaar. Leg ze op een rooster en bestrijk ze met de gesmolten boter. Laat verder afkoelen op het rooster.

Tip: Wil je kleinere bolletjes? Maak dan 12 porties van ca 75 gr en bak ze 1 of 2 min korter.


 

 

Reacties