Filodeegbakjes

 

Deze filodeegbakjes zijn ideaal voor een feestje. De bakjes maak je vantevoren en kun je vullen met een warme en/of koude vulling naar keuze.

Ik geef hier 2 voorbeelden voor een vulling, 1 warme met gehakt en 1 koude met zalm. 


Ingrediënten (24 stuks): 

- 6 vellen filodeeg van minimaal 40x60 cm (in totaal 24*3 stukjes van 10x10)

- boter, gesmolten

- muffinvormen, ingevet


Vulling 1 (12-14 bakjes): Mexicaans gehakt

- 300 gr (runder)gehakt

- 2 tl picadillo kruiden

- 1 ui, gesnipperd

- 2 teentjes knoflook, geperst

- 1-2 tomaten, in blokjes

- klein blikje mais

- 1 avocado, in blokjes

- jalopenopeper, naar smaak

Vulling 2 (12-14 bakjes): Zalm met ricotta

- 100 gr ricotta

- 1-2 tl geraspte limoenschil

- 1 bosui, de helft fijn gesneden, andere helft in halve ringen

- 100 gr gerookte zalm, in stukken

 

Bereiding:

Warm de oven voor tot 180 graden.

Leg per bakje 3 stukjes deeg klaar, bestrijk een velletje met de gesmolten boter, leg er een tweede niet-overlappend op (beetje gedraaid), bestrijk weer en leg het derde stukje er op (ook een beetje gedraaid). Bestrijk licht met de boter en leg het pakketje in een holte van de muffinvormen.

Herhaal tot de muffinvorm vol is en bak de bakjes in 11-12 min goudbruin. Herhaal dit tot je voldoende bakjes hebt (of het deeg op is).

Laat afkoelen op een rooster en bewaar in een luchtdicht afgesloten doos.


 

Vulling 1:

Fruit knoflook en ui. Roer de kruiden erdoor. Voeg het gehakt toe en rul tot het gaar is.

Vul de bakjes naar smaak met wat gehakt, tomaten, mais, avocado en jalapenopeper.


Vulling 2:

Roer de limoenschil en fijngesneden bosui door de ricotta. Schep wat ricotta in de bakjes en strooi er wat bosui in halve ringen over en leg er wat zalm op.

Tip: De bakjes kunnen al een dag eerder gemaakt worden. Vul ze net voor het serveren. 

 

 


Reacties