Sodabrood

 

In 3 kwartier een brood op tafel zonder te kneden? Dat kan! Maak een sodabrood, dit heeft geen gist nodig maar rijst door de baksoda in de oven.

Wil je wel een 'gewoon' brood met gist maken? Kijk dan eens bij deze broden. Omdat sodabrood het lekkerst is als het vers gebakken is, heb ik maar een klein brood gebakken. Je kunt de hoeveelheden vermeerderen, bak het brood dan ook wat langer in de oven.


Ingrediënten (1 broodje):

- 450 gr bloem (minimaal 11% eiwit)

- 3 gr zout

- 5 gr baksoda

- 350 gr karnemelk

Bereiding:

Haal de bakplaat uit de oven en bekleed met bakpapier. Warm de oven voor tot 200 graden. Zorg dat de oven heet is voor je begint met het deeg!

Meng in een (beslag)kom de droge ingrediënten met een pollepel. Roer het karnemelk erdoor, zorg dat de bloem van de bodem van de kom er goed doorzit.

Leg het (plakkerige) deeg op het bakpapier en druk met je handen tot een bal. Druk plat tot een schijf van 3-4 cm. Snijd met een scherp mes een diep kruis in het brood, bijna tot op de bodem.

 

Bak het brood in ca 40 min gaar en goudbruin. Het brood is gaar als het hol klinkt als je op de bodem klopt.

Eet dit brood binnen 1-2 dagen. Lekker bij een kop soep.

 

 

 

Reacties

  1. Ik leerde dit brood kennen toen ik in Engeland woonde in de jaren 80 en 90. Het wordt in Ierland veel gegeten en ik was bevriend met een Iers stel, zij bakte dit dan als we een 'dinner party' hadden. Ook lekker met olijven en rozemarijn erin. Maar ook met rozijnen en wat kaneel. En als het oud is is het geroosterd ook nog goed te doen. Makkelijk als je snel een vers broodje wil bij de soep of salade, en leuk om te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In de keuken van Anke1 augustus 2024 om 14:59

      Hoi Nicolet ,
      Bedankt voor je reactie en goede ideeën om met sodabrood te variëren. Vooral olijf en rozemarijn zal goed bij een kopje soep passen!
      Anke

      Verwijderen

Een reactie posten