Empanada's met gekruid gehakt

 

Een makkelijke avond- en/of lunchgerecht, waarbij veel variaties mogelijk zijn. Het is zowel warm als koud lekker en makkelijk mee te nemen voor een gezamenlijk etentje op school of werk.

 Zeker als je er meer maakt (20-25 stuks) met verschillende vullingen, dan is het handig om ze in het weekend of vrije middag te maken. Zo kun je rustig de bakplaten na elkaar bakken en hoeven ze niet gewisseld te worden halverwege de baktijd.

 

Ingrediënten (voor 12-14 stuks):

- 150 gr gehakt

- 1 teen knoflook

- 2 tomaten, in blokjes

- 1 kleine ui, gesnipperd

- Mini blikje mais (70 gr), uitgelekt

- 50 gr cheddar, geraspt

- 1/4 tl komijn

- 1 tl (gerookt) paprikapoeder

- Handjevol peterselie, fijngehakt

- Zout

- ½ ei, geklutst

- Olijfolie

- 12-14 vellen hartig taartdeeg


 Op de foto ook de ingrediënten voor de empanada's met feta.

 

Bereiding:

Haal de bakplaten uit de oven, bekleed met bakpapier en warm de oven voor tot 200 graden.

Ontdooi het hartig taartdeeg, mocht je dit niet (genoeg) hebben, dan kun je ook bladerdeeg gebruiken, dit smaakt wat anders, maar is ook lekker. Op de foto onderaan zie je een mix van empanada's gebakken met hartig taartdeeg en bladerdeeg.

Verhit wat olijfolie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook. Voeg het gehakt toe, rul even en voeg dan de tomaat, mais en specerijen toe. Laat zo’n 10 min sudderen en breng op smaak met peper en zout.

Zet de pan uit, roer de kaas en peterselie erdoor en laat afkoelen tot handwarm.

Leg een paar velletjes bladerdeeg op de bakplaat en schep wat vulling aan 1 kant van het velletje (niet te veel, want dan knapt hij open in de oven). Bestrijk 2 kanten met ei en vouw vanaf de kant met de vulling de empanada dubbel, duw er zoveel mogelijk lucht uit. Duw de rand dicht door met vork rondom op de kant te drukken.

Bestrijk met ei en bak ze ca 18 min tot ze goudbruin en gaar zijn. Bak ze met 1 bakplaat tegelijk.

Leg ze op een rooster om af te koelen of eet ze gelijk op. 

Reacties