Noten-vruchtenbrood


Dit noten-vruchtenbrood is lekker bij de lunch of als plakje tussendoor. Ik heb een vulling van hazelnoten, rozijnen en cranberry's gebruikt. Varieer evt met andere noten of vruchten.

Ik heb een broodblik van ca 0,8 liter (ooit gekocht bij de Ikea), heb je een andere vorm, houd dan de percentages uit de tabel bij de ingrediënten aan en houd voor de tijden het deeg en brood in de gaten.

Wil je een uitgebreidere uitleg over het maken van een (bus)brood, kijk dan eens bij dit recept voor bruin brood.


Ingrediënten (1 brood):


Bereiding:

Begin een avond van tevoren. Doe de rozijnen en cranberry's in een kom en doe er heet water bij, laat ze ca 15 min weken en laat ze dan de hele nacht uitlekken in een zeef.

Laat voor het deeg het ei, de boter, water en karnemelk op kamertemperatuur komen. Hak de hazelnoten grof.

Doe het bloem, gist, suiker, zout, ei, karnemelk en water in de kom van de kitchenaid (of andere keukenmachine). Kneed 5 min op stand 2 en doe de boter erbij. Kneed nog 5 min en doe dan de vulling erbij. Kneed nog ca 5 min tot het deeg goed is (de kom zal dan schoon zijn).

Laat het deeg in een licht ingevette kom afgedekt 80-90 min rijzen. Stretch en fold het deeg 3x en vorm het dan voor de vorm. Laat nog ca 60 min afgedekt onder een schone theedoek op glazen rijzen tot een vingerprik rustig verdwijnt.

Verwarm ondertussen de oven voor tot 180 graden. Zet het brood net onder het midden van de oven en bak het in 35-40 goudbruin en gaar. Dek het brood na 30 min evt af met aluminiumfolie. Het brood is gaar als het hol klinkt als je op de bodem klopt.

Haal het brood direct uit de vorm en leg op een rooster. Bestrijk met wat gesmolten (room)boter en laat volledig afkoelen voordat je het aansnijdt.





Reacties