Thumbprint koekjes

 

Met verschillende smaken vulling of specerijen kun je makkelijk variëren met deze thumbprint koekjes.

Ik heb gember en kaneel in het deeg gedaan, je kunt ook voor het neutralere vanillearoma gaan. Neem als vulling iets dat smeerbaar is, maar vaster wordt als je het koelt, zoals lemoncurd, jam of hazelnootpasta.

Ik heb de thumbprint met een maatlepel gemaakt, maar je kunt natuurlijk ook je duim gebruiken voor om een echte duimafdruk te maken!

 


Ingrediënten (20 stuks):

- 150 gr boter, op kamertemperatuur

- 100 gr witte basterdsuiker

- 50 gr poedersuiker + extra voor rollen

- 2 eidooiers, op kamertemperatuur

- 250 gr bloem

- Snuf zout

- 2 tl gemberpoeder

- 1 tl kaneel

 

- Vulling: lemoncurd, jam en/of hazelnootpasta

Bereiding:

Meng de specerijen door de bloem.

Klop de boter en suikers een paar min tot het romig wordt, gebruik een handmixer of de vlinder van een keukenmachine. Giet de eidooiers erbij en mix nog 2 min. Mix dan kort de bloem met specerijen toe. Mix niet te lang, als het gemengd is is het goed. 

Verpak het deeg in huishoudfolie en laat 1 uur in de koelkast rusten. Haal aan het einde van de koeltijd een bakplaat uit de oven en bekleed met bakpapier of een bakmat. Verwarm de oven voor tot 180 graden.

Verdeel het deeg in 20 porties van ca 28 gram en rol met je handen kort tot een balletje. 

Rol de balletjes 1 voor 1 door de poedersuiker en leg op afstand van elkaar op de bakplaat.

Druk met een maatlepel voor 1 theelepel (of een andere lepel met een ronde onderkant) een ‘thumbprint’ in de koekjes.

Zet de bakplaat in de oven en bak de koekjes ca 15 min, ze zullen nog wat zacht zijn. Maak evt met de maatlepel de holte weer iets groter en vul de koekjes met lemoncurd, jam of pasta. 

Laat nog 5-10 min op de bakplaat en laat ze dan in op een rooster afkoelen tot kamertemperatuur. 


Bewaar ze in een luchtdichte doos in de koelkast, daar zal de vulling wat uitharden.

 

 

Reacties