Kruidenquiche met champignons en parmaham

 

Deze quiche heeft een deeg met kruiden, een bodem van Parmaham en een vulling van verschillende champignons. Een lekkere combinatie!

Doordat er kruiden door het deeg zitten moet het deeg voorgebakken worden om gaar te worden. Je kunt hiervoor bakbonen of (ongekookte) macaroni gebruiken.

Kijk evt in dit blog met een uitgebreidere beschrijving van het maken van quichedeeg.


Ingrediënten (4 personen):

Voor het deeg:

- 300 gram bloem

- 2 el Italiaanse kruiden (vriesdroog)

- 150 gram boter, in blokjes

- 1 ei

- ½ tl zout

- 2-3 el koud water

Voor de vulling:

- 4-5 plakken parmaham

- 250 gr champignons, in plakjes

- 250 gr kastanjechampignons, in plakjes

- 1 teen knoflook, geperst

- 1 rode ui, grof gesnipperd

- Paar takjes tijm, blaadjes gerist (of vriesdroog)

- 150 ml kookroom

- 3 eieren

- Versgemalen peper en zout

Verder:

- Springvorm (26 cm), bodem bekleed met bakpapier, zijkant ingevet

- Bakbonen

 

Bereiding:

Begin met het deeg:

Meng de bloem met de kruiden in een kom. Meng dan met de boter, het ei, een snuf zout en 2 eetlepels koud water tot een soepel deeg. Dit kan met de hand of met de keukenmachine (vlinder, lage stand). Voeg evt 1 el water extra toe als het deeg nog te droog aanvoelt. Verpak het deeg in folie en laat minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor tot 180 graden.

Rol het deeg tussen 2 vellen bakpapier uit tot een cirkel van 32-35 cm en bekleed de springvorm. 

Verkreukel een vel bakpapier en leg het op het deeg. Vul met bakbonen of macaroni. 

Zet de vorm 15 min in de oven, verwijder dan de bakbonen en bakpapier en bak nog 5 min in de oven.

Verhit ondertussen een scheutje olijfolie in een koekenpan of wok en fruit de knoflook met ui een paar min op laag vuur. Voeg de champignons en de tijm toe en bak 5-8 min. Breng op smaak met peper en zout.

Klop de eieren los met de room en breng op smaak met peper en zout.

Verdeel de ham over de bodem. Schep de champignons erover (met zo min mogelijk kookvocht). Giet het eimengsel erover. Snijd evt het bovenste randje van het deeg weg.

Bak de quiche onder het midden van de oven in 30 min, haal dan de rand van de springvorm weg. Bak nog 5 min tot de quiche goudbruin en gaar is.



 


Reacties