Paksoi met satésaus


 Je kunt een satésaus heel goed als woksaus gebruiken. Het smaakt heerlijk bij knapperige groentes als paksoi en taugé. 

Voor de satesaus gebruik mijn 'basis-recept'. Ik heb voor het gemak de eieren en rijst in dezelfde pan gekookt, je kunt natuurlijk ook 2 pannen hiervoor gebruiken.


Ingrediënten (3 personen):

- 100 gr (witte) rijst

- 3 eieren, gewassen

- 1 paksoi, in reepjes, wit en groen gescheiden

- 250 gr taugé

- scheutje ketjap manis

 

Voor de satésaus:

- 1 kleine ui, gesnipperd

- 1 teen knoflook, geperst

- 20 gr boter

- 1 tl sambal oelek

- 1 dl water

- 2 el azijn

- 4-5 el pindakaas

- scheutje ketjap manis

- suiker naar smaak (ca ½ el)

- snufje zout

Bereiding:

Breng water aan de kook, doe er een beetje zout in om te voorkomen dat de eieren barsten. Doe de eieren en rijst in de pan en kook alles in 10 min gaar. Schep de eieren uit de pan en laat ze onder koud stromend water schrikken. Giet de rijst af, laat met de deksel op de pan staan tot de rest klaar is.

Verhit ondertussen een scheutje zonnebloemolie met ketjap in een wok. Bak het witte deel van de paksoi een paar min en voeg dan het groene blad en de taugé toe.

 Maak de satésaus. Neem een steelpan, smelt de boter en fruit de ui en knoflook. Voeg de sambal toe en laat ook even meefruiten. Schenk het water erbij en voeg azijn, zout en de pindakaas toe. Kook het mengsel onder voortdurend roeren in tot een dik vloeibare massa. Breng op smaak met een flinke scheut ketjap en suiker.

Roer de saus door de groentes in de wok (vuur uit) of serveer apart.

Schep de rijst, groentes en satésaus op een bord en verdeel de eieren er in parten over.
 

 

 

Reacties