Hamburgerbroodjes


 

Ik zag op de site van Levine mooie broodjes voor hamburgers staan. Ik heb ze inmiddels al meerdere keren gemaakt en ze blijven erg lekker!


Bron: Hamburgerbroodjes van Levine

Ingrediënten (9 stuks), alles op kamertemperatuur:

- 500 gr tarwebloem

- 6 gr gist, instant

- 8 gr zout

- 10 gr suiker

- 25 gr zonnebloemolie

- 1 ei (M)

- 275 gram melk 

- sesamzaadjes (voor topping)


Bereiding:

Doe, behalve de sesamzaadjes, alle ingrediënten in de kom van de Kitchenaid en kneed op stand 2 ca 14 minuten tot het deeg los laat van de kom.

Vet een kom licht in met zonnebloemolie. Maak een bol van het deeg en wentel het in de kom. Dek de kom af met een siliconen deksel of vershoudfolie. Laat het deeg ca 60 minuten rijzen (1e rijs, bulkrijs) tot het deeg in volume is verdubbeld.

Als het deeg ongeveer verdubbeld is, kiep het deeg dan op een plank die niet plakt en druk de lucht er grotendeels uit. Leg een bordje op een weegschaal, weeg al het deeg en deel door 9, dit zal rond de 95 gram zijn. Maak deegbolletjes van dit gewicht en bol op (zie site Levine).

Leg de bolletjes op de plank, zet er 3 glazen om en dek dit af met een theedoek (zie foto bruin brood). Laat dit 10-15 min rusten.

Leg op een bakplaat een bakmat of bakpapier dat tegen 220 graden kan.

Maak de bolletjes iets plat door er met de hand op te duwen en leg ze op de bakplaat. Bestrijk de bolletjes met water (vinger of kwastje) en bestrooi met de sesamzaadjes. Druk de zaadjes vast met je vingers.

Zet de glazen om de bolletjes op de bakplaat (neem evt 3 lagere glazen) en doe de theedoek erover. Maak deze evt met wasknijpers vast aan de zijkanten van de bakplaat. Laat ca 60 minuten rijzen (2e rijs, narijs) tot ze bijna verdubbeld zijn en de afdruk van je vinger langzaam terugveert nadat je in een bolletje prikt.

Verwarm aan het einde van de rijstijd de oven voor tot 220 graden.

Bak de broodjes in ca 15 min gaar en bruin. Ze zijn gaar als het hol klinkt als je op de onderkant klopt.

Laat afkoelen op een rooster.


De broodjes zijn lekker als ze belegd worden met (naar smaak): ijsbergsla, schijfjes tomaat, (zelf gekruide) hamburger, saus (zelfgemaakte burgersaus, fritessaus en ketchup of piccalilly), kaas en / of augurk.

 

 

Reacties