Taaitaai

 

Taaitaai, een lekkere oud-Hollandse lekkernij voor de Sinterklaas periode. Ze zijn heel goed zelf te maken!

Ik had bij het bakkerijmuseum in Luyksgestel een bakje met taaitaai kruiden gekocht, deze wilde ik natuurlijk gebruiken! Heb je geen taaitaai kruiden? Maak dan een mix zoals deze speculaaskruiden met extra anijs en/of gember. 

Ik heb wat recepten van internet gecombineerd en een paar keer gebakken om het recept perfect te maken. Zo kwam ik erachter dat de poppetjes wel heel mooi zijn, maar te knapperig en je beter wat dichtere vormen kunt gebruiken.

Wil je er ook wat pepernoten bij maken? Kijk dan eens bij dit recept.


Ingrediënten (16-20 stuks):

- 100 gr roggemeel

- 150 gr tarwebloem

- 1 el bakpoeder

- 3 tl taaitaai kruiden

- 150 gr honing (weeg af in de pan die je gaat gebruiken)

- 2 el appelstroop

- 2 el bruine basterdsuiker

- 4 el water

- 1 ei, losgeklopt (voor bestrijken)

Bereiding:

Verwarm de honing in een steelpan op laag vuur met suiker, stroop en water. Roer af en toe en zet het vuur uit als het begint te koken. 

Laat afkoelen tot kamertemperatuur, roer af en toe.

Zeef bloem, roggemeel en bakpoeder boven een kom en roer de taaitaaikruiden erdoor. Giet het honingmengsel erbij en kneed het tot een egaal deeg. Verpak in huishoudfolie en laat minimaal 1 uur op kamertemperatuur rusten. Let op, het deeg heeft een veel sterkere smaak dan de koekjes later zullen hebben.

Haal een bakplaat uit de oven en bekleed met bakpapier of een bakmat. Verwarm de oven voor tot 200 graden.

Rol het deeg uit tot een plak van 0,8-10 mm dik en snijd of steek er koekjes uit. 

Leg de koekjes op de bakplaat en bestrijk met het ei. Bak de taaitaai in 8-10 min gaar en goudbruin, bak niet te lang, ze harden nog bij het afkoelen. 

Haal de bakplaat uit de oven, laat de koekjes nog 5 min erop liggen en laat ze dan verder afkoelen op een rooster.

Bewaar in een luchtdichte trommel. Als ze wat te hard worden, leg er dan een sneetje brood bij.


 


 

 

Reacties