Ravioli met salie en gevuld met ham, ricotta en gedroogde tomaten

 

Deze grote ravioli's met salie zijn gevuld met ham, ricotta, basilicum en gedroogde tomaten. Erg lekker als voorgerecht of tussengerecht bij een kerstdiner of een andere uitgebreide maaltijd.

Wil je deze ravioli als hoofdgerecht eten? Maak dan een dubbele hoeveelheid en serveer er een salade en/of gegrilde groentes, zoals deze gemarineerde kastanjechampignons bij.

 

Benodigdheden (3 personen / 9 -10 stuks):

Voor het pastadeeg:

- 110 gr bloem (type 00)

- 1 el water

- ¼ el olijfolie

- 1 ei

- snufje zout

- handvol kleine blaadjes verse salie

 

Voor de vulling:

- 5 plakken prosciutto, doormidden gesneden 

-  ricotta (100 gr)

- 4-5 zongedroogde tomaten (kleingesneden)

- Handvol basilicumblaadjes, gesneden

- Versgemalen zout en peper

Voor de saus:

- 100 gr (room)boter

- 1 el tijm

- 2 tenen knoflook, geperst

- Ca 50 gr parmezaanse kaas

- Versgemalen peper

 

Bereiding:

Maak het deeg, kijk voor een uitgebreide beschrijving evt hier:

Doe de bloem, water, zout en olie in een kom en meng kort. Voeg dan het ei toe en kneed tot alle bloem vanaf de zijkant opgepakt is door de haak. Kneed eerst zo'n 10 min (kitchenaid stand 2) en voel dan even hoe ver het deeg is. Als een vingerprik direct verdwijnt dan is het deeg goed. Dit zal tussen 10 en 20 minuten zijn.

Verpak in huishoudfolie en laat minimaal een uur in de koelkast koelen.

 

Maak de ravioli:

Meng de ricotta met de tomaten en basilicum. Breng op smaak met zout en peper.

Leg op alle 10 stukjes ham een volle eetlepel vulling, vouw de zijkanten naar binnen en rol op tot een bal.

Verdeel het deeg in twee porties. Rol beide porties met een pastamachine uit tot een mooie dunne lap. Leg op 1 stuk deeg de salie blaadjes en leg de andere erop. 

Haal het deeg nog een keer door de pastamachine tot het deeg 1 – 1 ½ mm dun is.

Snijd het deeg doormidden en verdeel de hambollen over 1 plak, doe evt eerst 5 stuks. 

Leg het tweede stuk doormidden en druk per bolletje de lucht ertussen uit. Snijd rondjes ca 1 cm rondom de vulling.

Rol het overgebleven deeg opnieuw uit en vul met de resterende bolletjes ham. Leg de ravioli's op een met bloem bestrooid dienblad.

Breng een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook en kook de ravioli’s in ca 7 min gaar (proef evt een randje van een ravioli om te controleren).

Maak ondertussen de saus door de boter te smelten, laat niet koken! Roer de knoflook, tijm, peper en kaas erdoor.

Wentel de ravioli’s door de saus en serveer direct.


 

Reacties