Aspergerisotto

 

Asperges in een risotto is misschien niet iets waar je aan denkt als je asperges wilt eten, maar je moet het maar eens proberen! 

Wil je een andere (vegetarische) risotto proberen? Kijk dan eens bij deze Risotto met prei, paprika en champignonsChampignonrisotto of  Risotto met gedroogde paddenstoelen en paprika.


Ingrediënten: (2 personen):

- 200 gr risottorijst

- 1 liter groentebouillon (van een blokje)

- 200 gr witte asperges, geschild en uiteindes verwijderd, in stukken van 1 cm

- 125 gr spekblokjes

- 1 sjalotje, fijngehakt

- 1 (gele punt)paprika, in kleine blokjes

- 1 teen knoflook, geperst

- Evt wat Parmezaanse kaas

Bereiding:

Zet de bouillon op (heel) laag vuur op het fornuis. Leg een jus- of soeplepel klaar om de bouillon te scheppen.

Verwarm een scheutje (olijf)olie in een grote pan. Fruit de knoflook met het sjalotje kort op laag vuur. Voeg de rijst toe en roer goed door.

Voeg een scheutje bouilon toe en roer de rijst tot dit is opgenomen, voeg dan een grotere lepel bouillon en de aspergestukken erdoor.

Als de bouillon bijna opgenomen is, dan kan er weer nieuwe bijgeschept worden. De risotto moet heel zachtjes koken, een beetje ‘sudderen’ is voldoende. De risotto is klaar als de korrels beetgaar zijn, afh van het merk zal het zo’n 18 minuten duren. Het is een kwestie van proeven, het moet ‘bijna zacht’ zijn. Er blijft waarschijnlijk wat bouillon over.

Bak ondertussen in een koekenpan de spekblokjes een paar min, voeg de paprika toe en bak nog een paar min tot de spek krokant en de paprika gaar is. Laat uitlekken op een bord met keukenpapier. 

Zet de pan met risotto op een onderzetter en roer de spekblokjes en paprika erdoor. Breng op smaak met redelijk wat peper (zout is niet nodig, dit zit al in de bouillon). 

Serveer evt met wat Parmezaanse kaas.


 Deze risotto is het lekkerst op de dag van het koken.


Reacties